• Новини/Информация
6 фактора, оформящи бъдещето на сублимационния печат!


   Сублимационният печат продължава да създава нови и вълнуващи възможности за производителите на текстил. В резултат на нарастващия сектор, най-новите технологии за печат са в крак с развиващите се изисквания за печат.

Според последните данни, пазарът за тестове, консултации и информационни услуги на глобално ниво, се е нараснал от 6,99 милиарда евро през 2017 г. до 7,63 милиарда през 2018 г. Пазарът на печат за сублимация на багрила в глобален мащаб ще достигне обща пазарна стойност до 12,4 милиарда евро през следващите пет години. Затова трябва да обърнем голямо внимание на ключовите компоненти на сектора, за да разберем бъдещето на сублимационния печат.

По-високоефективни промишлени и високоскоростни изисквания за принтера

Търсенето на високотехнологични принтери се увеличава на пазара. През последните пет години, в отговор на увеличеното търсене, производителите на цифрови принтери са инициирали производството на високоскоростни, по-високоефективни и за големи обеми системи. Произвеждат се по-компактни дизайни, по-добри печатащи глави и други компоненти на принтера. Особено по-новите печатащи глави предлагат по-голяма скорост на печат и автоматична система за циркулация и намаляват запушването на дюзата на печатащата глава, една от най-честите причини за престой. Всички тези промени засягат и изискванията за мастило и хартия на потребителите на сублимация. Съответно, това, което се изисква, са мастила за сублимация на багрила, които се отличават с по-голяма скорост на печат и висококачествени разпечатки и по-добър трансфер на хартия, които перфектно работят във високоскоростен режим.

Капиталови разходи и разходи за потребление

Сублимационните принтери на входно ниво и широкоформатни принтери на индустриалното ниво предлагат на много изгодни цени както за тези, които искат да стартират малък мащабен печат, така и да ръководят широкомащабен текстилен печат. За тези, които ще произвеждат на индустриално ниво, капиталовите разходи не са най-важният критерий при вземането на решение за покупка. Важното тук е потреблението или текущите разходи за сублимация. Сублимационните мастила и разходите за трансферна хартия за тях стават съществена част от общите разходи. Основното изискване на пазара е да се получи най-надежден печат с най-високо качество и ефективност, което прави сублимационното мастило и трансферните хартии по-важно в това отношение.

Софтуерът на принтера трябва да настрои консумацията на мастило на оптимално ниво и да намали ненужната консумация на мастило. Освен това, друг фактор за намаляване на консумацията на мастило е качеството на трансферната хартия, използвана при сублимационния печат. В случаите, когато се предпочитат хартиени покрития, мастилото трябва да се прехвърли върху тъканта с възможно най-високата скорост, осигурявайки максимална производителност и ефективност.

Сложни работни процеси и по-полезни софтуерни нужди

Софтуерът е друг ключов компонент, който има огромно влияние върху работните процеси на производителите на печат и съответно производителите на печат се нуждаят от по-иновативен софтуер. Благодарение на практичния софтуер, капацитетът на сублимационните принтери може да се увеличи и принтерът може ефективно да използва както мастилото, така и материала, което води до по-ниски разходи за консумация.

Висококачествени полиестерни тъкани

Както всички знаем, сублимационният печат се свързва само с полиестер (поне 60% полиестер). В миналото памучните тъкани се считаха за единственият здравословен вариант, докато днес полиестерните тъкани са по-здрави и практични. И така, когато разглеждаме променящите се тенденции и новите разработки в сублимационния печат, виждаме, че новите полиестерни тъкани са по-еластични, имат по-добри влагозадържания и антимикробни свойства. Например, някои полиестерни тъкани забавят горенето. Поради тази причина такива тъкани от полиестер се използват широко в тапицерията на интериора на колата, както и в тапицерската индустрия като цяло. Полиестерните материи, използвани за спортни дрехи, се развиха и през последните години. За да дадем пример, виждаме лъскаво покритие в сулимирани фланелки, а специалните и еластични полиестерни материи са специално проектирани за тренировки и йога панталони, шорти или ръце на екипни униформи.

Промяна на крайния потребителски профил

Същият доклад разкрива, че водещите сегменти за сублимационен печат, използвани от крайния потребител, са шивашката промишленост със 77,8% (според прогнозата за 2021 г.), последвана от продукти за визуална комуникация с 10,7%, домашен текстил с 8,7% и технически текстил с 5,7% , В табличен вид облеклата, спортните дрехи, модните и други облекла представляват по-голямата част от пазарната стойност при сублимационния печат.

Онлайн пазаруването, или с други думи електронната търговия е с нарастваща тенденция в шивашката промишленост и навиците и исканията за пазаруване на клиентите са променени в това отношение. Сега производителите могат директно да продават своите продукти чрез тези платформи, а потребителите могат да купуват директно от производителя на печат, а веригата на стойността става по-къса и гъвкава. Тъй като производителят използва онлайн канали за продажба, търсенето на крайния потребител за по-бързо производство и доставка влияе върху процеса на печат. Като се има предвид, че персонализираните артикули се продават чрез онлайн платформи и пазарът нараства с всеки изминал ден, производителите сега се стремят да произвеждат по-персонализирани дизайни в ниски количества и съответно се появиха такива основни нужди като правилен сублимационен принтер, мастило и хартия.

По-широки области на приложение за сублимационен печат

В резултат на пазарните данни, както вече споменахме, сублимационният печат привлича вниманието, особено в тъканите за облекла, продуктите за визуална комуникация, домашния текстил и техническия текстилен бранш. И все пак, има много подсектори, където се използва сублимационният печат. Тъканите за облекло включват персонализирани кърпи, продукти за спортни дрехи, бански костюми и бикини, шалове и вратовръзки, чорапи и чанти. Домашният текстил не се ограничава до тапицерски изделия; сублимационният печат също е подходящ за използване в широк спектър от области като спални комплекти, стенни покрития и килими. Що се отнася до продуктите за визуална комуникация, сублимационният печат поддържа широка гама от приложения, включително вътрешни и външни меки табели и банери, флагове, продукти за продажба на дребно и дисплей. В крайна сметка сублимационният печат се използва широко в категорията на техническия текстил, включително такъв е печатът в автомобилния сектор, като седалки, панели , звукопоглъщане, чанти, медицински текстил и палатки, платна, чадъри, аксесоари и спортно оборудване.

     © 2007 Ботексим ООД