• Новини/Информация
Автомобилната индустрия все по-често гледа към 3D-трикотажа!


   Ford се насочва към 3D-трикотажната тапицерия за автомобилните седалки позволявайки безкрайната им персонализация и възможности.
Автомобилният гигант Ford Motor Company съобщава, че европейското му дъщерно дружество Ford of Europe въвежда „авангардна технология“ за производство на безшевни тапицерии на седалките, използвайки „3D плетиво“ или казано по друг начин линейното плетене.
„Използвайки производствени техники, открити при производството на обувки за бягане, облекло и мебели, Ford проучва възможността клиентите да проектират собствените си тапицерии на седалките, да добавят индивидуални щрихи като джобове и подплънки и да използват повече дишащи материали за лятото“, казва компанията в изявление в пресата.
Имайки предвид, че използването на линейни плетачни машини за изработка на 3D-трикотажни седалки не е ново в автомобилния сектор, то е насърчително от гледна точка на устойчивостта и намаляването на отпадъците и може да бъде следващото „убийствено приложение“ за производителите на линейни плетачни машини следвайки успеха на технология за линейно плетене на горната част на обувките.
Изследванията за използването на линейното плетене за автомобилни тапицерии за седалки започват още преди десетилетия, когато Courtaulds разработва технологията във Великобритания. Технологията е лицензирана за партньори, които създават производствени единици както във Великобритания, така и в САЩ, за да доставят на General Motors жакардови 3D трикотажни тапицерии за автомобилни седалки за търговски превозни средства. Трикотажната индустрия вярва, че има поне няколко компании, които все още се занимават с такова производство в САЩ.
Ford казва, че технологията също така позволява използването на текстил с потенциал за вградена свързаност, способна да интегрира отоплението; контролери за вратите и прозорците; безжично зареждане на смартфони; и сензори за следене здравето на водача. Отново всичко това е свързано с научните изследвания, проведени от много компании и университети през последните години, и е добре да се видят тези технологии да се доближават до комерсиализацията.
„Обичаме да персонализираме своите притежания и като част от процеса на дизайна, фокусиран върху човека, ние проучваме как да постигнем това чрез таицериите за седалки, които биха могли да предложат и интуитивна функционалност“, казва Анаис Кастинел, интериорен дизайнер, Ford of Europe. „3D плетенето предлага интригуващи възможности, които прокарват границите на дизайна и правят пътуванията по-удобни и приятни за водача и пътниците.“
„Освен че предлага по-голяма гъвкавост на дизайна, 3D плетенето намалява производствените стъпки и създава по-малко отпадъци, като премахва изискването за рязане и шиене на различни тъкани и парчета. 3D машините за плетене създават калъфи без никакви шевове и могат да използват различни прежди, като полиестер, вълна, коприна, въглеродни влакна и дори рециклирани материали “, заяви Форд.
„Клиентите могат да имат възможност за различни калъфи на предните и задните седалки, комплект с дизайн за деца или калъфи на задната седалка, направени специално за домашни любимци. По-нататъшната персонализация може да включва индивидуални цветови комбинации и графики, плюс сезонни и специфични за региона дизайни. “
„Технологията води до по-висока прецизност и качество в сравнение с традиционните тапицерии, което позволява проектирането на трикотажни 3D тапицерии за най-доброто прилягане към формата на седалката и намаляването на несъвършенствата като бръчките.“
„Всяка част от интериора, направена от материал, може да бъде трикотажна. Таблото и вратите могат да имат дизайн, който изглежда различен в зависимост от ъгъла, от който се виждат. Логотата и графиките може да се добавят към тапицерията с помощта на този ефект. "
Ford казва, че е водещ в разработването на седалки за удобство и комфорт на своите клиенти. „Новият Ford Puma разполага с първите сменяеми калъфи на седалки на компанията, с елегантна интегрирана система с ципове. Тапицерията предлагат висока степен на персонализация, което дава възможност на клиентите да интегрират свои собствени изображения, имена или лога. Като са миещи се, както и подвижни, те също така улесняват почистването след разливане на сок или домашни любимци, помагайки да се запази интериора свеж “, заключиха от компанията.
Ford Motor Company е глобална компания със седалище в Dearborn, Мичиган. Компанията проектира, произвежда и предлага пълна линия автомобили Ford, камиони, SUV, електрифицирани превозни средства и луксозни превозни средства Lincoln, предоставя финансови услуги чрез Ford Motor Credit Company и заема лидерски позиции в решения за електрификация, автономни превозни средства и мобилност. Ford работят около 191 000 души по целия свят.
Ford of Europe е отговорен за производството, продажбата и обслужването на автомобили с марка Ford на 50 индивидуални пазара и наброява приблизително 47 000 служители в своите изцяло притежавани съоръжения и консолидирани съвместни предприятия и около 62 000 души, когато са включени неконсолидирани предприятия. В допълнение към Ford Motor Credit Company, операциите на Ford Europe включват отдел за обслужване на клиенти на Ford и 19 производствени съоръжения (12 изцяло собственост и седем неконсолидирани съоръжения за съвместно предприятие). Първите автомобили на Ford са изпратени в Европа през 1903 г. - същата година е основана Ford Motor Company. Европейското производство започва през 1911г.

     © 2007 Ботексим ООД